Sunday, September 20, 2015

Roti Jala Tanpa Acuan

Selamat Hari Malaysia semua..semoga kita semua terus menikmati hari-hari mendatang dengan penuh ketakwaan kepadaNya. Berdoalah semoga Malaysia kita masih bertuah..:)

Eh..bukan dah lepas ka Hari Malaysia..16 september kan? Ha ah betul la tu..sebenarnya entry ni tertangguh sejak hari tu la..ni baru sempat sambung balik..hehe

Mak yang dok sebut nak makan roti jala sebab dah takda orang jual kat kampung..jadi, saya pun cari la resepi & jumpa cara mudah tanpa guna acuan..wahh, menarik! Apa lagi, cuba buat la..

Ok,takmau banyak cakap..Roti Jala ni dibuat tanpa menggunakan acuan khas yang dibeli di kedai tu..saya guna botol mineral yang kecil tu saja tau untuk jadikan acuan. 


Ha tu la botol yang diguna sebagai acuan. Macammana nak buat? Ala tebuk ja tudung botol tu dengan paku yang dipanaskan..dah tu masukkan bancuhan & tuangla ke dalam kuali. Sorry lupa pula tangkap gambar tebaran jala tu..huhu..

Yang saya buat ni, kejadiannya takla secantik pakai acuan..lagi satu biasa la tangan tak berseni ni..asal jadi ja..hihi


Resepinya:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air (juga boleh guna santan/susu segar)
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
Sedikit pewarna kuning ( saya guna kunyit sebab tak ada pewarna)

Cara-caranya:
Blendkan semua bahan hingga sebati. Tips untuk mudah blend: masukkan tepung gandum last sekali dalam blender tu..baru tak melekat ja pada balang tu. Masukkan dalam botol yang dah ditebuk tudungnya tadi..cuba tuangkan ke dalam kuali, jika tidak putus-putus maknanya bancuhan tu dah boleh dijala.

Kalau tak dapat bayang macammana cara nak 'menjala' guna botol ni..search di youtube "Cara Mudah Membuat Roti Jala Tanpa Acuan".

Roti jala ni memang lembut sampai petang..terima kasih buat Puan Azie yang share resepi ini. Semoga Puan sentiasa diberkati Allah. 



Tuesday, September 15, 2015

Resepi Roti Arab



Ok nak share resepi Roti Arab pulak..aisyh dah jadi blog resepi pula ye..hehe..bukan apa, sebenarnya ni untuk rujukan diri sendiri juga nanti.

Mana resepi yang dicuba, dan rasa menjadi..saya akan share kat sini ye.

Nah ni roti arab yang dibuat hari jumaat lepas.



Bab bentuk tu biasa la ye..tangan ni keras sikit bab nak bentuk membentuk ni..itu yang tak berapa bulat macam mak arab tu..hehe

Ini resepi saya yang diolah dari beberapa resepi dari encik google..maaf ya xtau dah dari blog mana..

Bahan-bahannya:
Tepung gandum 
Gula
Sedikit garam
2 sudu minyak masak
2 sudu mentega
Susu pekat manis (agak-agak saja ye)
Setengah peket yis kering yg 11g

Bahan yang tak ditulis kuantitinya tu..saya agak-agak ja ye..tepung tu lebih kurang stgh kilogram saya agak. Buat kat kampung, tak ada penimbang..jadi agak-agak ja la..

Ok, caranya..uli sampai jadi doh. Biarkan naik seketika dalam setengah jam. Kemudian, bahagikan kepada doh kecil (bulat-bulatkan ikut saiz sendiri). Dari doh kecil tadi, tekan jadi leper..tapi jangan tekan kuat ye, nanti bila goreng takmau mengembung pulak.

Untuk teknik goreng yang betul, search youtube "cara menggoreng roti arab". Tak sangka pula dok search resepi hari tu terjumpa video ni. Terima kasih buat yang share teknik tu ya..tQ so much!

Nampak tak? Jadi kan macam ni? Hehe..

Ada kawan-kawan nak share resepi roti arab tak? Mai bagi link kat komen..



Sunday, August 16, 2015

Kagum!

Ahad hari ni..kami bekerja. Sedang saya dan kawan-kawan sepejabat berkira-kira baki cuti tahunan masing-masing untuk permohonan kemaskini oleh Pentadbir Cuti,saya 'scroll' facebook..nampak post facebook dengan link "Jual Masa Dengan Gaji, Berbaloikah?"..ya, dari seorang yang saya admire kini!

Saya nampak dari mana beliau bermula..sebab tu sangat kagum dengan keputusan yang beliau buat hari ini. Baca tulisan beliau, anda tahu kenapa saya kagum..





Thursday, August 13, 2015

Nugget Ayam Tempura Homemade

Resepi ni dah buat minggu lepas kalau tak silap, tapi tak sempat tulis sini..

Nah, simple ja resepinya..



Asalnya nak snap gambar step by step..tapi, al-kisahnya tengah buat, bateri fon pula habis..jadi, ni ja yg dapat share.

TQ pada yang share resepi ni..maaf dah lupa kat blog mana..kalau ada yg google & jumpa resepi sama, ha maybe saya ambik dari situ..semoga murah rezeki puan yg share resepi ni ya..

Berbalik pada resepi tadi..alhamdulillah menjadi, cumanya adunan saya agak padat/keras sikit..rasanya terlebih tepung..3sb ja tepung ok, saya ni bila rasa lembik mcm susah bentuk gitu, saya main tambah-tambah ja..itula jangan derhaka resepi ya..hehe

Boleh cuba ye..si kecik saya Ariana tu memang pulun makan, lepas sebiji sebiji dia makan..ummi suka! Hihi..